Pilatestuntien tasot ja tuntikuvaukset

Pilatesstudio Hetken tuntitarjonnasta jokaisen on helppo löytää omalle tasolleen sopiva ryhmä:

  • Lempeä pilates: hyvin kevyttä ja rauhallista harjoitusta toivoville
  • Pilates alkeet: aloittelijoille ja rauhallista etenemistä arvostaville
  • Pilates perustaso: alkeet-tason hallitseville ja ja lisähaastetta kaipaaville
  • Pilates keskitaso: pilatesta harrastaneille ja reipasta etenemistä haluaville
  • Pilates jatko: edistyneempien harjoitustunti, joka on tarkoitettu jo pidempään harrastaneille
  • Laitepilates: laitepilateksen perusasiat hallitseville (suosittelemme ennen tuntia joko Laitepilates starttikurssin käymistä tai 1 – 3 yksilöohjausta)

Kannustamme kokeneita ja aktiivisia pilatesharrastajia palaamaan aika ajoin perusasioiden äärelle kokeilemalla perustason tai vaikkapa alkeet-tason tunteja. Toisaalta kannustamme jokaista haastamaan itseään myös vaikeammilla tunneilla ja löytämään oman kehonhallinnan tasonsa.

Jos et ole kokeillut tai harrastanut pilatesta aikaisemmin, ei haittaa. Suosittelemme sinulle joko pilates alkeet -tuntia tai alkeiskurssin käymistä. Lisää tietoa tulevista alkeiskursseista täältä. Hyvä vaihtoehto on myös ottaa muutama yksityistunti. Mikäli olet harrastanut pilatesta aikaisemmin, voit valita itsellesi parhaiten sopivimman tunnin tarjonnastamme. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivimman tunnin.

TUNTIKUVAUKSET (aakkosjärjestyksessä mattopilateksen jälkeen)

Mattopilates 

Pilates on Joseph Pilateksen kehittämä kehonhallintamenetelmä, jossa tähdätään kehon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Tunnilla keskitytään tekemään liikkeet omaa kehoa tarkoituksenmukaisesti käyttäen: aktivoidaan tukilihakset mukaan liikkeisiin, opitaan hallitsemaan selkärangan keskiasentoa ja kytketään hengitys liikkeiden tekemiseen. Pilatesharjoittelua ohjaavat pilateksen kuusi pääperiaatetta – hallinta, keskittyminen, keskustan käyttö, hengitys, täsmällisyys ja liikkeen virtaus –  jotka tähtäävät siihen, että pilatesta harjoittavan henkilön keho oppisi työskentelemään taloudellisesti, sulavasti ja tarkoituksenmukaisesti niin pilatestunnilla, muissa liikuntaharrastuksissa kuin arjessakin joka päivä ja joka hetki. Pilatestunti on rauhallinen tunti, ja tasosta riippuen kevyt, rankka tai jotakin siltä väliltä. Ohjaaja antaa tarvittaessa vaihtoehtoja liikkeiden suorittamiseen.

Mattopilatestunnilla hyödynnetään pilatesstudion pienvälineitä, kuten pilatesrengasta, pilatesrullaa, painopalloa (1 kg), keppiä tai vaikkapa kuminauhaa.

Laitepilates ja laitepilates kiertoharjoittelu

Laitepilatestunnit ovat pilatestunteja, joilla hyödynnetään pilateslaitteita, meillä erityisesti Cadillac-tornia ja Reformeria. Pilateslaitteiden jouset tarjoavat vastusta ja lisäävät haastetta, auttavat liikkeissä, tukevat kehoa tai ohjaavat liikeratoja riippuen jousien käyttötavasta. Laitepilates tarjoaa uusia mahdollisuuksia ja haasteita pilatesharjoitteluun. Osa laitepilatestunneista toteutetaan kiertoharjoitteluna (tuntinimike ”laitepilates kiertoharjoittelu”), jolloin käytettävissä ovat myös Reformer, Combo chair, Ladder barrel, Spine Corrector sekä kaikki pilatesstudion pienvälineet.

Laitepilatesryhmätunneille osallistuminen edellyttää, että olet käynyt pilateksessa aikaisemmin joko mattopilateryhmätunneilla tai yksityistunneilla, jotta tunnet pilateksen perusasiat. Hyvä idea on aloittaa laitepilatesharjoittelu Laitepilates starttikurssilla, jossa pääsee tutustumaan pilateslaitteisiin ja saa eväät laitteiden kanssa harjoitteluun. Järjestämme starttikursseja kuukauden-parin välein.

Lempeä pilates 

Lempeä pilates -tunti on kevyt ja rauhallinen tunti, jossa painottuvat kehotietoisuuteen, rangan liikkuvuuteen ja kehonhallintaan liittyvät  harjoitukset. Lempeä pilates -tunti sopii hyvin liikkumista aloitteleville, palauttavaa harjoitusta kaipaaville, kehon ja mielen tasapainoa etsiville, iäkkäille henkilöille tai muille, jotka kaipaavat pehmeää ja rauhoittavaa harjoitusta.

Miesten pilates

Pilatestunti on miesten oma mattopilatestunti.

Pilates venyttely

Pilates venyttely -tunnin tavoitteena on lisätä selkärangan ja muiden nivelten liikkuvuutta ja lihasten elastisuutta sekä rauhoittaa mieltä. Tunti sisältää lyhyen rauhallisen alkulämmittelyn, jonka jälkeen tehdään venyttely- ja liikkuvuusharjoituksia. Tunnin päätteeksi tehdään rentoutusharjoitus tai tietoisen läsnäolon harjoitus. Tunti etenee rauhallisesti, jolloin jokaisella on aikaa keskittyä liikkeen huolelliseen tekemiseen omaa kehoa kuunnellen. Tunti sopii kaikentasoisille pilateksen harrastajille.

Pilates venyttely -tunteja järjestetään kerran kuukaudessa lauantaisin. Kerro, jos olisit kiinnostunut säännöllisestä viikkotunnista!

Äiti-vauva-pilates 

Tunti on tarkoitettu pienten vauvojen äideille. Tunnille voi tulla synnytyksen jälkitarkastuksen jälkeen, jos kaikki on kunnossa. Vauva on tuolloin noin kuuden viikon ikäinen. Ryhmään voi osallistua niin kauan, kun vauva on noin 11 – 12 kuukauden ikäinen. Äiti-vauva-pilates on mattopilatesta, jossa keskitytään erityisesti äidin lantionpohjan lihasten ja muiden keskivartalon syvien tukilihasten harjoittamiseen sekä yläselän lihasten vahvistamiseen, jotta ryhti säilyisi ja äiti jaksaa kannatella vauvaa. Tunti on äidin harjoitus, jossa vauvat nautiskelevat tai nukkuvat omilla huovillaan. Tarvittaessa äiti voi syöttää ja sylitellä vauvaa. Ota mukaan vauvalle oma alusta. Äiti voi tulla tunnille myös ilman vauvaa.

Äiti-vauva-pilatesta toteutetaan myös kurssina. Aina voi osallistua myös kurssin yksittäiselle tunnille.

Synnyttäneiden pilates

Tunti on tarkoitettu synnyttäneille äideille, ja tunnille voi tulla synnytyksen jälkitarkastuksen jälkeen, jos kaikki on kunnossa. Voit tulla tunnille, vaikka synnytyksestäsi olisi kulunut jo pidempikin aika. Tunti on mattopilatesta, jossa keskitytään erityisesti äidin lantionpohjan lihasten ja muiden keskivartalon syvien tukilihasten harjoittamiseen sekä yläselän lihasten vahvistamiseen, jotta ryhti säilyisi ja äiti jaksaa kannatella vauvaa. Tunti on äidin harjoitus, jossa vauva ei ole mukana.

Spiraalistabilaatio & pilates

Spiraalistabilaatio on terapia-, kehonhallinta- ja harjoitusmenetelmä, jonka tavoitteena on ryhdin ja lihastasapainon parantaminen sekä kehon ydintuen vahvistaminen. Spiraalistabilaatio-harjoitteissa pyritään vastuskuminauhaa hyödyntäen aktivoimaan lihasketjujen välisiä yhteyksiä ja palauttamaan niiden välinen tasapainoinen toiminta. Harjoituksissa yhtäältä vakautetaan selkärankaa ja toisaalta rentoutetaan jännittyneitä ja yliaktiivisia selän ojentajalihaksia. Spiraalistabilaatio-menetelmän on kehittänyt tsekkiläinen tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin erikoistunut lääkäri Richard Smisek. Lue lisää menetelmästä: www.spiraalistabilaatio.fi. Pilatesstudio Hetkessä spiraalistabilaatiotunnilla tehdään sekä spiraalistabilaatioharjoituksia vastuskuminauhalla että mattopilatesharjoituksia.

Kehon ja mielen rauhoittaminen -tunti

Tunnilla keskitytään kehon ja mielen rauhoittamiseen erilaisin kehollisin menetelmin. Harjoitukset vapauttavat hengitystä, lisäävät lihasten ja nivelten liikkuvuutta sekä tukevat kehon kannatusta ja sitä kautta aikaisempaa rennompaa kehon käyttöä. Tunti sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita kehotietoisuuden parantamisesta, vireystilan säätelystä ja rentouden lisäämisestä elämäänsä.